PARC NATURAL DE MONTGRÍ, ILLES MEDES I BAIX TER

Al bell mig de la Costa Brava trobem el Parc Natural del Mongrí, Illes Medes i Baix Ter, un parc caracteritzat per la diversitat

La zona terrestre protegida del parc (6185 ha) abarca els municipis de Torroella de Montgrí, Pals, Bellcaire d’Empordà, l’Escala, Palau-Sator, Ullà, Fontanilles i Gualta.

Presenta uns valors històrics i culturals que es comencen a originar a la prehistòria, quan el massís era utilitzat com a hàbitat i àrea sepulcral, passant a ser testimoni dels assentaments de l’època romana, també sent fonament per les fortificacions de les esglésies i hermites de l’època medieval, i a estar fortificat al llarg de la zona de conreus i costera (torres i massos fortificats) durant l’edat moderna.

L’activitat humana al parc sempre ha estat present per la presència dels seus recursos, la roca del massís calcari, la provisió d’aigua a la zona conreable de la plana del riu Ter i la situació estratègica que conforma el terreny elevat al costat de la línia costera.

Conjuntament amb la zona marítima protegida (2037 ha), es formen els diferents trets paisatgístics del parc, fent de base per la gran varietat d’ambients, extraordinària biodiversitat i patrimoni natural que comporten.

Les Illes Medes

El Medallot, la Meda Gran, la Meda Petita, les Ferranelles, el Tascó Gros, el Tascó Petit i el Carall Bernat.

La protecció de les illes va començar el 1983 amb una Ordre de la Generalitat de Catalunya que prohibia la pesca i l’extracció de recursos marins vius.

L’ any 1990 va ampliar-se la protecció i va passar a un marc jurídic per a la protecció i conservació de la fauna i flora del fons marí de les Illes Medes i part del litoral del Montgrí, entre la Roca del Molinet i Punta Salines.

Aquest fet va comportar que ara sigui un dels espais marins més importants del Mediterrani. Seguidament al 1992 es va fer efectiva la protecció del massís del Montgrí i la part emergida de les illes Medes .

Més tard a partir del 2000 es delimita la zona de protecció definitiva, s’inclou el fons marí de les Medes com a zona d’interès especial del Mediterrani i s’aprova el pla rector d’ús i gestió de l’espai protegit (PRUG).

Finalment el Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter es crea per la llei al 2010, amb l’objectiu principal d’unificar la normativa de protecció dels tres espais que conformen el parc natural (Massís del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter).

La llei declara com a Parc Natural les Illes Medes, el massís del Montgrí i el seu entorn marí així com el litoral del Baix Ter.

Més informació sobre el Parc Natural

Normativa Reserva Marina Illes Medes

Navegació Responsable

Carta Internacional del Bussejador Responsable

Busseig Segur i Responsable

Activitats Marines al Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter